Caresheet Furcifer Pardalis

Caresheet Furcifer Pardalis
Wetenschappelijke naam: Furcifer Pardalis
Algemene benaming: Panterkameleon

De Panterkameleon is een heel bekende kameleon, wellicht 1 van de populairste beginnerskameleons vanwege het feit dat deze redelijk eenvoudig te huisvesten zijn, mits er enige kennis is opgedaan en u van de juiste materialen bent voorzien. De Furcifer Pardalis is een kameleon met heel veel verschillende spectaculaire kleurvarianten.
Panterkameleons komen voor op de lager gelegen delen langs de kust van Madagascar en de nabij gelegen eilanden, onder andere de eilanden “Be”, “Mitsio” en “Faly”.
Panter kameleons komen voor in diverse kleurvarianten, de lokaliteit/kleurslag van het dier wordt altijd vermeld achter de wetenschappelijke naam bijvoorbeeld Furcifer Pardalis Nosy Be is een spectaculair blauw gekleurde kameleon. “Nosy Be” betekend dus letterlijk “het grote eiland” betekend. (Nosy is eiland)
Enkele kleurslagen van de Furcifer Pardalis zijn Ambilobe, Ambanja, Ankaramy, Nosy Be, Nosy Mitsio, Nosy Faly, Nosy Boraha, Masoala, Diego Suarez, Sambava, Tamatave, …

Beschrijving:
De Pantherkameleon is een medium tot grote kameleon met een totale lichaamslengte (neus-staartpunt) van 40-52 centimeter, afhankelijk van het geslacht en de individuele groei van het exemplaar.
De kleur van de vrouwen zijn veelal roze met wat grijze tekenen, een vrouw die eieren draagt is gekenmerkt door de zwarte achtergrond met oranje en roze strepen. Jonge dieren van beide geslachten zijn gewoonlijk grijsbruin.

Gedrag:
Zoals de meeste kameleons zijn ook Panterkameleons boom bewonende reptielen die alleen gedurende de dag actief zijn. In het wild worden de dieren vaak gezien wanneer zij in een boom aan het zonnen zijn of actief op zoek zijn naar een prooi.
Panterkameleons zijn territoriaal en tolereren geen soortgenoten in de nabije omgeving.
Wanneer zij zich bedreigd voelen zullen zij van kleur veranderen en hun lichaam opblazen om zich groter voor te doen.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken veranderen kameleons niet om zich te camoufleren maar weerspiegelen deze kleuren hun gezondheidstoestand, emoties, streslevel of veranderen Pantherkameleons van kleur om zoveel mogelijk warmte op te kunnen nemen dankzij een donkere kleur, of om zoveel mogelijk zonlicht te weerspiegelen dankzij een lichte kleur.
Het gedrag richting mensen verschilt per individu. Sommige dieren komen direct het terrarium uit zodra zij mensen zien, andere gedragen zich defensief, bijten, sissen en happen.

Levensspan:
Panterkameleons die een altijd in een geschikt terrarium gehouden zijn in combinatie met een goede verzorging kunnen tussen de 5-7 jaar oud worden. Vrouwelijke Panterkameleons daarentegen leven aanzienlijk korter, mede vanwege de hoge eiproductie.

Temperatuur en luchtvochtigheid

Luchttemperatuur terrarium Luchttemperatuur terrarium             Onder de warmtelamp
<9 maanden) 22-26 graden Celcius 28 graden Celcius
Volwassen man 23-26 graden Celcius 29-32 graden Celcius
Volwassen vrouw 23-26 graden Celcius 26-29 graden Celcius

Luchtvochtigheid is een belangrijk aspect, Panterkameleons hebben een luchtvochtigheidspercentage nodig van ongeveer 50-70%, dit kan worden behaald door het terrarium te voorzien van echte planten en deze een aantal keer per dag nat te sproeien. Indien het terrarium te droog wordt gehouden ontstaan er problemen met vervellen.

Het terrarium
Over het algemeen gezegd, des te groter het terrarium des te beter. Hieronder een overzicht met de minimale afmetingen voor 1 dier.
Jong dier 40x40x76 centimeter
Jong volwassen of volwassen vrouw 46x46x92 centimeter
Volwassen man 60x60x120 centimeter

Aspecten die vaak mis gaan qua verzorging zijn o.a. de verlichting, voedingssupplementen, voeding (i.c.m. het “gutloaden” hiervan), temperaturen (en het meten van de juiste temperatuur)

Qua inrichting van het terrarium zou ik iedereen willen aanraden echte planten te gebruiken. Bij al onze terrariums wordt gebruik gemaakt van de “Pothos” (Epipremnum)
De Epipremnum afkomstig van het ras Aureum. Zijn Griekse naam is Epipremnum pinnatum maar is beter bekend als Scindapsus aureum en behoort tot de familie Araceae. Tot deze familie behoren ook de Caladium, Dieffenbachia, Monstera en de Philondendron. De Epipremnum komt van nature voor in het bosgebied in Zuidoost-Azie, hier kunnen de bladeren wel 90cm groot worden. In deze bosgebieden groeit de Epipremnum in de schaduw als een klimplant langs de bomen omhoog. De Scindapsus komt voor in kleuren varierent van groen tot geel en wit.

In het Grieks betekend de naam letterlijk EPI (op) Premnum (stam), dit komt vanwege het feit dat deze vooral als klimplant voortkomt in de natuur. De Grieken geloven ook dat het geluk brengt om een Scindapsus of Epipremnum te bezitten, de plant zou zijn eigenaar geluk en geld brengen.

De Epipremnum staat in de top-10 van de meest luchtzuiverende planten bekend. De Epipremnum heeft huidmondjes zitten in de bladeren, deze huidmondjes nemen schadelijke gassen op en vervoeren deze door de stengel naar de wortels. Miljarden micro-organismen breken vervolgens deze schadelijke gassen af, welke de plant vervolgens gebruikt als voeding. Bij dit proces komen geen afvalstoffen of schadelijke gassen vrij.

Voor de verlichting is er altijd een warmtelamp en UVB lamp noodzakelijk. Een UVB lamp zorgt voor de synthese van vitamine D3 waardoor calcium in de botten opgenomen kan worden. Let bij de aanschaf van de UVB lamp erop dat deze optijd vervangen moet te worden (afhankelijk van het merk lamp)
Sommige lampen dienen na 6 maanden vervangen te worden, terwijl andere lampen zoals Reptisun tot 12 maanden voldoende UVB-afgifte hebben.
Het beste is om een dag/nacht ritme van 12 uur te houden en deze iets aan te passen gedurende de Nederlandse seizoenen, dus in de winter ongeveer 11 uur en in de zomer 13 uur.
Een warmtelamp is noodzakelijk zodat de kameleon zijn lichaamswarmte kan reguleren. Deze warmteregulatie is nodig voor het verteren van het voedsel.

Voeding
Pantherkameleons zijn insectivoren, dat wil zeggen dat zij insecteneters zijn, dus geen jonge muisjes of andere zoog of knaagdieren.
Voor een goede verzorging is afwisseling van voedsel noodzakelijk, alleen krekels en sprinkhanen is niet voldoende en dient afgewisseld te worden met tal van andere voedseldieren zoals “normale” sprinkhanen, (krul)vliegen, wasmot(larven), tebo’s, zijderupsen, kakkerlakken, rupsen en andere soorten sprinkhanen en krekels

Supplementen:
Het is belangrijk kameleons voldoende voedingssupplementen aan te bieden, hiervoor zijn diverse poeders verkrijgbaar.
Voor opgroeiende dieren of eierdragende vrouwen is calcium extra belangrijk, dit moet dan extra worden aangeboden.
Een globaal poederschema voor een Furcifer Pardalis is als volgt:

Calcium zonder D3 op (bijna) iedere voerbeurt
Multivitamine 1 maal per 2 weken
Mineralen zonder D3 1 maal per week
Mineralen met D3 1 maal per 2 weken

Mochten er na het lezen van deze caresheet nog vragen zijn, neemt u dan gerust contact met ons op.