Belangrijke informatie

Op deze pagina vindt u belangrijke informatie omtrent de houden van reptielen. Deze pagina is voornamelijk geschreven omtrent het houden van een kameleon maar ook algemene reptielen informatie komt hier aan bod.

Enkele onderwerpen die aan bod komen zijn:

– Het terrarium + inrichting
– UV verlichting + algemene verlichting
– Waar op te letten bij aanschaf van een reptiel?
– Welke voedingssupplementen heb ik nodig?

Het terrarium
Wellicht het belangrijkste van alles, een geschikt terrarium;
Bij aanschaf van een terrarium dient u zich vooraf een aantal vragen te stellen, o.a.:
– Wat voor soort reptiel wil ik? (hagedis, schildpad, slang,…)
– Welk specifiek soort reptiel wil ik? Wanneer u voor een hagedis heeft gekozen, denk dan specifieker na bijvoorbeeld een kameleon, een varaan, een anolis of een baardagaam bijvoorbeeld.
– Kan ik het hele jaar door, gedurende de hele levensspan van de hagedis voor het dier zorgen?
– Kan ik het betalen? Denk aan bijkomende kosten zoals de dierenarts maar ook het jaarlijks vervangen van de UV verlichting is zeer belangrijk.
Nadat u zich deze vragen heeft gesteld heeft u een idee van welk dier u in huis gaat halen zodat de voorbereidingen getroffen kunnen worden.
Het terrarium dient gedecoreerd te worden met materiaal geschikt voor het gekozen reptiel

Aanschaf kameleon
Klik hier voor de Furcifer Pardalis caresheet
Dikwijls wordt mij gevraagd wat er nou nodig is om een kameleon in huis te halen, veelal wordt gedacht dat elk terrarium geschikt is voor een kameleon, maar helaas is dit niet waar.
Kameleons hebben meer verluchting nodig dan andere reptielen, hier moet ook het terrarium op uitgezocht worden. Ideaal zijn de terraria van Reptibreeze, deze bieden optimale verluchting en zorgen ervoor dat de bak opdroogt tussen de sproeibeurten in wat belangrijk is omdat anders de schimmels vrij spel krijgen.
Belangrijk bij kameleons (m.u.v. enkele dwergkameleons) is dat het terrarium altijd hoger is dan de lengte of breedte.
Kameleons zijn “arboreal lizards” dat wil zeggen dat deze graag een hoog punt opzoeken waar zij zich veilig voelen.
Voor een volwassen Furcifer Pardalis volstaat een terrarium van 1,20 meter hoog.
Qua inrichting zijn veel takken vereist, zowel horizontaal als verticaal.
Kameleons zitten over het algemeen meestal op horizontale takken, zowel tijdens het paren, slapen en eten.
Ook niet geheel onbelangrijk zijn echte, levende planten. Een bekende plant die veel wordt gebruikt is een Pothos (Epipremnum Aureum) dankzij de lage lichtbehoefte blijft deze plant groen onder de UV verlichting. Een plant als een Ficus zal snel uitvallen door de hoge lichtbehoefte.

De Epipremnum is afkomstig van het ras Aureum. Zijn Griekse naam is Epipremnum pinnatum maar is beter bekend als Scindapsus aureum en behoort tot de familie Araceae. Tot deze familie behoren ook de Caladium, Dieffenbachia, Monstera en de Philondendron. De Epipremnum komt van nature voor in het bosgebied in Zuidoost-Azie, hier kunnen de bladeren wel 90cm groot worden. In deze bosgebieden groeit de Epipremnum in de schaduw als een klimplant langs de bomen omhoog.

De Scindapsus komt voor in kleuren varierent van groen tot geel en wit.
In het Grieks betekend de naam letterlijk EPI (op) Premnum (stam), dit komt vanwege het feit dat deze vooral als klimplant voortkomt in de natuur. De Grieken geloven ook dat het geluk brengt om een Scindapsus of Epipremnum te bezitten, de plant zou zijn eigenaar geluk en geld brengen.
De Epipremnum staat in de top-10 van de meest luchtzuiverende planten bekend. De Epipremnum heeft huidmondjes zitten in de bladeren, deze huidmondjes nemen schadelijke gassen op en vervoeren deze door de stengel naar de wortels. Miljarden micro-organismen breken vervolgens deze schadelijke gassen af, welke de plant vervolgens gebruikt als voeding. Bij dit proces komen geen afvalstoffen of schadelijke gassen vrij.

De UV verlichting
Iets wat vaak misgaat en waar veel onduidelijkheid over ontstaat is de UV verlichting.
Alle dagactieve reptielen, waaronder kameleons (m.u.v. enkele dwergkameleons) hebben allemaal behoefte aan UV verlichting.
Dankzij UV verlichting (Vitamine D3) kan het lichaam calcium omzetten naar botweefsel, wat essentieel is voor een goede groei en een gezond dier. UV verlichting straalt vitamine D3 uit, net als de zon.
Wij adviseren het gebruik van Reptisun UV-TL lampen dankzij de hoge uitstoot van UV, de lange levensduur van de lampen (12 maanden) en het lage stroomverbruik. Deze lampen vindt u bij ons in de webshop verkrijgbaar in de 5.0 en 10.0 uitvoering.
5.0 lampen zijn voor alle tropische reptielen, waaronder kameleons, gekko’s, varanen etc.
10.0 lampen zijn voor woestijnreptielen, waaronder baardagamen.
Naast UV verlichting is het voor (bijna) alle reptielen noodzakelijk om een warmtelamp erbij te plaatsen, dit omdat reptielen koudbloedig zijn en omgevingswarmte nodig hebben om hun metabolisme (stofwisseling) op gang te helpen. Warmte kan worden gegevens doormiddel van speciale warmtelampen, of een gewone huis-tuin-en-keuken gloeilamp.
Een kameleon heeft geen nachtverlichting nodig, dus geen rode of blauwe lampen ‘s nachts laten branden.

Waar op te letten bij aanschaf van een reptiel?
Nadat u bovengenoemde stappen hebt gevolgd wordt het tijd om een reptiel uit te kiezen. Ik ga dit onderwerp verder behandelen voor de kameleon.
Bij aanschaf van een kameleon is het belangrijk om naar een betrouwbare kweker te gaan. Helaas worden er momenteel veel “Oostblok kameleons” aangeboden, dikwijls van Tsjechische kwekers. Deze dieren groeien niet altijd op onder optimale omstandigheden wat resulteert in gezondheidsproblemen
Sinds juli 2014 is het door de Rijksoverheid verplicht voor alle dierenwinkels maar ook de (grotere)kwekers om zich te registreren.(“Registratieplicht besluit houders van dieren”)
FirstChoiceReptiles is een erkend reptielen en amfibieen kwekerij Hierdoor bent u ervan verzekerd dat uw dier gezond is en alle nodige vitamines, mineralen en UV verlichting heeft gehad.
Een gezond dier is te herkennen aan een actieve uitstraling, ogen die bol staan, geen kromme ledematen en een gezonde ontlasting hebben.

Voedingssupplementen
Voor kameleons zijn voedingssupplementen zeer belangrijk, en dan met name bij de snel groeiende soorten waaronder Panterkameleons maar ook Jemenkameleons.
Door de snelle groei van Panterkameleons en Jemenkameleons hebben deze dieren een hoge behoefte aan calcium.
Daarnaast is het van belang om het dier te voorzien van mineralen en vitaminen. Enkele producten die daarvoor geschikt zijn:
– MinerAll Outdoor (zonder vitamine D3)
– MinerAll Indoor (met vitamine D3)
– Zoomed Pure calciumcarbonaat (zonder vitamine d3)
– Reptivite Vitamine,  (zowel met als zonder d3)
Pas op met teveel vitamine D3, dit is schadelijk voor het dier. D3 mag ongeveer 1 keer per 2 a 3 weken gegeven worden.